Muistilista, jonka avulla joulusiivous käy helposti

, ,

Jos aikaa on vähän tai siivottavaa paljon, joulusiivous saattaa alkaa stressata. Lue muistilista, jonka avulla pääset nauttimaan raikkaasta ja puhtaasta kodista helposti ja sujuvasti.

Joulusiivous on monille tärkeä osa jouluun valmistautumista. Kun koti on puhdas ja siisti, on nautinnollista laittaa esille joulukoristeet ja joulukukat ja tuoda sisälle tuoksuva joulukuusi. Kun joulusiivous on suunniteltu hyvin, se käy kuin leikiten.

Katso alta muistilista, joka helpottaa joulusiivousta. Tehtäviä kannattaa jakaa eri perheenjäsenille, jolloin homma käy entistä kepeämmin. Varaa siivoamiseen myös riittävästi aikaa.

Muista myös huolehtia, että käytössäsi on laadukkaat ja toimivat siivousvälineet. Käytä asianmukaisia puhdistusaineita ja annostele niitä ohjeiden mukaan, ja muista käyttää hanskoja ja tarvittaessa myös suojalaseja (esimerkiksi saunaa ja kylpyhuonetta pestäessä).

Perinpohjainen joulusiivous

Perinpohjainen joulusiivous sujuu melkein huomaamatta, kun se jaksotetaan ja aloitetaan ajoissa. Perinpohjaiseen joulusiivoukseen kuuluvat esimerkiksi seuraavat etapit:

 • Kaappien ja komeroiden siivoaminen. Käy läpi komeroiden sisältö, kierrätä tai lahjoita tavarat ja vaatteet joita et tarvitse, ja pyyhi kaapit puhtaaksi pölystä.
 • Perinpohjainen pölyjen poistaminen. Imuroi ja puhdista pölyistä sellaiset kodin osat, joita ei perussiivouksen yhteydessä tule huomioitua. Putsaa siis esimerkiksi patterit, kodinkoneiden taustat ja päälliset, sälekaihtimet ja kirjahyllyt.
 • Mattojen ja tekstiilien peseminen. Pesetä matot ammattilaisilla ja verhot joko tarkasti pesuohjeita seuraten tai pesulassa.

Kun joulu on jo lähellä, suoritetaan vielä tehokkaaseen joulusiivoukseen ja pikajoulusiivoukseen kuuluvat etapit. Lue ne seuraavaksi.

Tehokas joulusiivous

Tehokas joulusiivous käy parissa päivässä tai päivässäkin, jos tekijöitä on useampi.

 • Saunan peseminen. Puhdista saunan lattia, putsaa lattiakaivo ja pese lauteet asianmukaisella puhdistusaineella, ja pääset nauttimaan erityisen hyvistä joululöylyistä.
 • Keittiön tehosiivous. Puhdista uuni, liesi ja liesituuletin ja pese jääkaappi. Jos jouluna käytetään hopeisia ruokavälineitä, nekin voi kiillottaa tässä vaiheessa.
 • Lattioiden peseminen. Jos et ehdi pesettää mattoja, voit raikastaa niitä tuulettamalla.

Loppusilaus suoritetaan tekemällä pikajoulusiivouksen muistilistan toimet. Lue ne alta:

Pikajoulusiivous

Eikö perusteelliselle joulusiivoukselle ole aikaa? Tee ripeä perussiivous, ja koti on nopeasti valmis jouluun:

 • Pölyjen pyyhkiminen ja pintojen puhdistaminen. Pyyhi pölyt kalusteista, huonekasveista ja koriste-esineistä, ja puhdista sopivalla puhdistuaineella pöydät ja muut tasot, peilit sekä liesi ja jääkaappi.
 • Imuroiminen. Jatka nopeaa joulusiivousta imuroimalla lattiat, matot ja mahdollisesti myös sohvat ja patjat.
 • Kylpyhuoneen peseminen. Lue aiemmasta bloggauksestamme ammattilaisen ohjeet tehokkaaseen kylpyhuoneen pesemiseen.
 • Lakanoiden vaihtaminen. Puhtaisiin lakanoihin on mukava sujahtaa joulunvieton päätteeksi.

Muista myös seuraavat asiat:

 • Suunnittele tarjottavat ajoissa ja aloita tarvikkeiden hankkiminen ennen joulua.
 • Joulukuusen jalka kannattaa kaivaa hyvissä ajoin esille, jotta sitä ei tarvitse etsiä kun kuusi on jo pihassa.
 • Jouluvalot kannattaa testata ennen h-hetkeä.

Onko joululahjat jo hankittu?