Milloin aloittaa kevätsiivous?

,

Lämpömittari näyttää paikoin jo yli 10 astetta ja aurinko kehtaa näyttäytä. Parin lumimyräkkäisen takaiskun jälkeen on kai uskottava, että kevät on täällä. Orastavan hymynkareen hyydyttää kuitenkin takaraivoon hiipivä ajatus: kevätsiivous pitäisi tehdä. Lue alta pohdiskelua kevätsiivouksen suorittamisesta tai vaihtoehtoisesti tilaa täältä ammattilainen hoitamaan homma puolestasi muutamassa tunnissa. Olemme nimittäin rakentaneet kotitalouksille kattavan ja monipuolisen kevätsiivouspaketin, josta voit lukea lisää täältä.

Oikeasti ei ole olemassa täysin oikeaoppista aikaa kevätsiivoukselle. Toiset tykkäävät pitkistä prosesseista ja aloittavat kevätsiivouksen jo maaliskuun alkupuolella. Valmista tulee sitten pääsiäisenä tai ihan viimeistään vappuna. Toiset taas pyyhkäisevät pölyt, vaihtavat kenties verhot ja kiikuttavat paksuimmat toppavaatteet varaston uumeniin. Tapoja on monia, mutta tyypillisesti kevätsiivous ajoittuu ajankohtaan, jossa talvivaatteiden käyttö tuntuu liioittelulta, mutta kesähepeneet ovat vielä liian ohkaisia. Eli juuri näihin viikkoihin.

Kevätsiivous eroaa muista kausisiivouksista kahdesta syystä. Toinen on ikkunanpesu ja toinen on positiivinen, innostuksentuoksuinen värinä, jonka pian saapuva kesä meissä aiheuttaa. Muilta osin kevätsiivous ei poikkea normaalista siivousrutiinista juuri mitenkään.

Ikkunanpesu itse asiassa on vain pieni osa kevätsiivousta. Toki se riippuu ihan siitä, miten laaja siivousoperaatio halutaan suorittaa. Huomattavasti työläämpi osa kevätsiivousta on kuitenkin talvivaatteiden varastoiminen siten, että ne loka-marraskuussa harmittavat mahdollisimman vähän. Näin ollen keväinen siivousprojekti kannattaakin aloittaa juuri talvimatteleiden läpikäynnillä. Mitkä pakkasvermeistä mahtuvat vielä ensi syksynä lapsille (tai itselle)? Tarvitsenko oikeasti näin montaa talvitakkia, kun viimeiset puoli vuotta olen käyttänyt vain yhtä? Ja onkohan pipot, kaulaliinat ja lapaset niin nukkaantuneita, että syksyllä pitää hankkia uudet?

Varastoon ei oikeasti kannata viedä kuin ne ehjät talvivaatteet, joita uskoo käyttävänsä taas syksyllä. Liian pieniksi tai suuriksi käyneet, mutta hyväkuntoiset vaatteet voi joko myydä kirpparilla (kevät on sesonkiaikaa) tai lahjoittaa vaikkapa Hope Ry:lle. Risat ja toivottoman kulahtaneet vermeet kannattanee ensisijaisesti pyrkiä kierrättämään. Niitä ei kuitenkaan tule missään nimessä kiikuttaa SPR:lle, UFF:lle tai muille vastaaville keräyspisteille. Nämä tahot eivät tee rikkinäisillä vaatteilla mitään. Sen sijaan monet vaatekaupat ottavat vastaan muihin kierrätysmenetelmiin kelpaamattomia tekstiilejä ja käyttävät niitä uusiomateriaaleina. Kannattaa edes harkita tätä vaihtoehtoa ennen kuin kylmästi kiikuttaa ne polvista puhki olevat toppahousut roskikseen!

Kun vaatesavotta on saatu selvitettyä voikin sitten siirtyä itse asunnon kimppuun. Jos tuntuu siltä, että ei millään jaksaisi tarttua imuriin, niin aina voi aloittaa laatikoista. Kun haarukat ja veitset ovat järjestyksessä, alkaa motivaatiokin kohentua ja Mieleen tarttuminen ei ole enää niin vastenmielistä. Ennen imurointia kannattaa kiikuttaa matot pihalle tomutettaviksi ja viedä vuodevaatteet parvekkeelle happihyppelylle. Kun sitten viimeinkin pääsee antamaan pölyille kyytiä, kannattaa samalla imuroida myös huonekalut kuten sohvat ja nojatuolit.

Entäs ne ikkunat? Kuten mainittua, suuri osa keväistä suursiivousta on ihan muuta kuin lasien pyyhkimistä. Ikkunanpesu kannattaakin jättää loppuhuipennukseksi erityisesti sen omaleimaisuuden takia. Jokainen meistä (toivottavasti) imuroi suhteellisen usein, mutta ikkunanpesu tehdään vain kerran, kaksi vuodessa. Näin ollen rutiini ei varmasti ole samalla tasolla kuin esimerkiksi pintojen pyyhkimisessä.

Koska ikkunanpesu on niin oma lajinsa, olemme koostaneet käytännölliset ikkunanpesuvinkit omalle sivullemme. Mikäli lukeminen ei enää maistu, tärkeintä on muistaa pari nyrkkisääntöä: 1.) ilman kunnollisia työvälineitä ei synny kunnollista jälkeä ja 2.) tavallinen käsitiskiaine riittää täydellisesti. Näillä vinkeillä pääsee helposti kohti kirkkaampaa kevättä.