Voi veljet mikä ikkunanpesuvinkki

, ,

Kevät on täällä. Sen tietää viimeistään siitä, kun Iltalehti alkaa jakelemaan ikkunanpesuohjeita. Tällä kertaa ne valitettavasti ovat täyttä huttua. Toivottavasti kovin moni ei tuhoa lasejaan noudattamalla tämän artikkelin neuvoja. Olipa kammottava ikkunanpesuvinkki!

Artikkelin kirjoittanut Maija Knuutila aloittaa shokkipaljastuksella: ”ikkunoiden pesu sujuu myös ilman myrkyllisiä kemikaaleja.” Näinhän se on. Markkinoilta löytyy useita ympäristöystävällisiä, myrkyttömiä puhdistusaineita, jotka sopivat ikkunanpesuun. Me suosittelemme käyttämään tiskiainetta (HUOM, ei konetiskiainetta!), koska niille tulee muutenkin käyttöä. Turha hankkia pullollista ikkunanpesuainetta, kun sitä tarvitsee ehkä kahdesti vuodessa. Tiskiaineista löytyy lukuisia ekologisia vaihtoehtoja ja niistä löytyy vertailuja esimerkiksi Choco Chili -blogista. Lisäksi ihan tavallisista marketeista löytyy esimerkiksi Kiillon tuotteita, joiden käyttäminen lasien puhdistuksessa on näppärä ikkunanpesuvinkki.

Se toki on ilahduttavaa, että Iltalehden juttu ”yllättävästä seoksesta ikkunoiden pesuun” on tehty ympäristöä ajatellen. Tosin jutussa mainitulla tökötillä touhuaminen kuormittanee ympäristöä ”yllättävällä tavalla” (näköjään klikkiotsikkotyyli tarttuu), kun itse tehdyn pesuaineen ansiosta lasit todennäköisesti menevät vaihtoon varsin nopeasti. Sama naarmuuntumisriski koskee wanhan kansan suosimaa etikan ja sanomalehden yhtälöä.

Omatekoisessa pesuaineessa ei ole huomioitu lasin pinnan kulumista. Maissitärkkelyksellä ja etikalla saa varmasti hetkellisen kirkastuksen elämäänsä, mutta jo muutamalla pesukerralla lasin pinta on niin hioutunut, että siihen tarttuu lika kahta kauheammin. Iltalehden artikkelissa on käytetty käännettyä lainausta, jossa puhutaan ”luonnollisesta hankausaineesta”. Oli puhdistusaineesi sitten lasinpesuainetta, tiskiainetta tai jotain kotikemistin kokkailua, niin siihen ei saa sisältyä minkäänlaista ”hankausainetta”. Lasia ei koskaan hangata puhtaaksi. Ainoat poikkeukset voivat olla tilanteet, joissa olet jostain syystä pesemässä nihkeän naapurin tai ankean anopin ikkunoita.

Ympäristöystävällinen tiskiaine, ikkunanpesin ja -kuivain ovat ne välineet joihin ammattilasetkin luottavat. Puhdasta jälkeä syntyy, kun työvälineet ovat oikeat ja otteet huolellisia. Jos haluat oikeasti hyvät ja järkevät neuvot ikkunoiden puhdistukseen, niin täältä löydät meidän koostamia ikkunanpesuvinkkejä. Mikäli ikkunanpesu tuntuu jo ajatuksena turhan työläältä, ei sitä kannata häpeillä. Apu löytyy läheltä. Tilaa ikkunanpesupalvelu kätevästi täältä ja käytä aikasi johonkin mukavampaan.