Työhyvinvointi ja työssä jaksaminen

Tänä vuonna lupaan liikkua enemmän, löytyyhän toimiston alakerrasta henkilökunnan yhteinen kuntosali. Maaliskuussa unohdan työt ja lähden kunnon lomalle vaimon kanssa. Nyt on aika hengähtää.

Ilkka Syrjälä

Toimitusjohtajamme Ilkka Syrjälä valottaa Ilmarisen verkkosivuilla syitä siihen, miksi tässä perheyrityksessä työssäjaksaminen on otettu yhdeksi prioriteeteista. Omakohtainen kokemus surutyön ja päivätyön raskaasta yhdistämisestä on varmasti vaikuttanut siihen, että KTN-Kiinteistöpalvelut Oy todella näkee vaivaa henkilökunnan työhyvinvoinnin eteen.

Mitään poppakonsteja meidän ei ole tarvinnut kehittää, sillä pyörää on turha keksiä uudelleen. Tietoa ja asiantuntija-apua on sekä internet että kirjastot pullollaan. Toimivin neuvo on kuitenkin ollut se, että työhyvinvointi kohentuu arkisella kaupunkilaisjärjellä ja vilpittömällä läsnäololla. Myös Ilmarisen tutkijan Tomi Hussin mukaan työuupumusta ehkäistään tehokkaasti todella yksinkertaisin menetelmin: liikunnalla, riittävällä unella sekä oikealla työn ja vapaa-ajan tasapainolla. Näitä samoja elementtejä KTN:n työhyvinvointiohjelmassakin painotetaan.

Vaikka kenenkään nukkumaanmenoaikoja KTN:lle ei ole ryhdytty valvomaan (paitsi välillä Ilkka tarkistaa aamulla WhatsAppista monelta hänen poikansa Jonne on ollut vielä online), niin kaikkiin muihin työhyvinvointiasioihin voimme työnantajana vaikuttaa.

Yksi työssäjaksamisen kivijalka on ollut se, että meillä ei ole ylitöitä ihannoivaa kulttuuria. Toki plussatunteja tulee välillä väkisinkin, mutta työtehtäviin pyritään aina laittamaan riittävä määrä resursseja, jotta kenenkään ei ainakaan yksin tarvitse olla ”töissä eka, töissä vika”. On kuitenkin tärkeää osoittaa, että myös työnantaja arvostaa henkilöstönsä vapaa-aikaa.

Terveellisemmän kulttuurin aikaansaaminen on vaatinut järkevää johtajuutta. Kun yrittäjä itse malttaa lähteä lomalle, on se samalla myös positiivinen signaali työntekijöille. Kaiken taustalla on kuitenkin isompi ajatus siitä, miten KTN-Kiinteistöpalvelut panostaa ensisijaisesti työtuntien laatuun määrän sijaan.

Jos olet ajanut toimistomme ohi talviaikaan, ajattelet varmastikin nyt näin: ”uskomatonta p*skaa, siellähän paloi eilenkin valot seitsemältä illalla.” Niin todennäköisesti paloikin, sillä viime vuoden lopulla investoimme henkilöstön jaksamiseen ja viihtymiseen rakentamalla uusiin toimitiloihimme kuntosalin ja saunan. Ne ovat koko henkilökunnan yhteisiä ja käyttötunteja on kertynyt paljon. Vaikka nämä investoinnit eivät suoranaisesti edistä myyntiä tippaakaan, uskoaksemme ne maksavat itsensä takaisin sitoutuneempana ja tyytyväisempänä henkilöstönä, parempana yhteishenkenä ja lopulta myös parempana työnä. Siihenhän työhyvinvointi tähtää.

Heitetään tähän lopuksi vielä pieni työhyvinvointihaaste muille pk-yritysten toimitusjohtajille. Toimari-Ilkka on tarkka vapaa-ajastaan: työpäivä ei veny toimistotuntien ulkopuolelle, ja lomat pidetään tunnollisesti. Kuinka moni muu pystyy samanlaiseen järkevään kurinalaisuuteen?