Siivous pakkasella: raikasta koti helposti

, ,
lumihiutale

Pakkasesta kannattaa ottaa kaikki ilo irti! Yksi tapa hyödyntää kylmää säätä on mattojen, peittojen ja villavaatteiden sekä muiden kodin tekstiilien tuuletus ulkona. Lue alta vinkit, joiden avulla siivous pakkasella sujuu helposti ja saat kotisi taatusti tuoksumaan raikkaalta.

Jos lumityöt eivät vie kaikkea aikaa ja energiaa, nyt on hyvä hetki raikastaa koti – ja sulattaa pakastin. Katso, miten pakkassään hyödyntäminen käy kätevästi:

  • Mitä kylmempi ja kuivempi sää, sitä nopeammin tekstiilit raikastuvat.
  • Siivous pakkasella kannattaa aloittaa aamusta. Peitot, petauspatjat ja tyynyt kannattaa siis jättää aamulla ulos siivouksen ajaksi tai iltaan asti. Muista imuroida sänky ja patja! Huomaa, että jos petivaatteissa on memory foam -materiaalia, niitä ei kannata viedä pakkaseen: memory foam kovettuu pakkasessa.
  • Vaatteista etenkin villavaatteet kannattaa viedä ulos sopivan kylmän sään sattuessa. Tuuletus poistaa vaatteista mahdollisen tunkkaisen hajun, joka syntyy jos vaatetta esimerkiksi säilytetään pitkään. Jos tuulettamisella korvaa vaatteiden pesun, se myös pidentää vaatteen käyttöikää ja vähentää tarvetta pyykin pesulle – se on siis ympäristöystävällinenkin tapa huoltaa vaatteita.
  • Maton voi pestä pakkasella. Sitä varten sään on oltava riittävän kylmä, jotta matto ei kostu. Anna maton ensin viilentyä rullattuna ulkona, ja levitä se sitten lumelle. Mattoa voi tampata, ja sen voi harjata lumella. Ravistele matto tarkasti puhtaaksi lumesta ennen sen siirtämistä sisälle.
  • Pakkasella on myös kätevää sulattaa pakastin ilman kiirettä ja hävikkiä: vie pakastimen sisältö ulos siksi aikaa, kun sulatat ja puhdistat pakastimen.

Kodin tuulettaminen ja puhtaanapito on tärkeää juuri nyt myös koronaviruksen takia. Jos  pakkanen on kova, koti kannattaa kuitenkin tuulettaa nopeasti, jotta lämpö ei täysin pääse karkaamaan. Lue täältä lisää siivousvinkkejä, jotka osaltaan auttavat koronaviruksen torjunnassa.