Siivousvinkit: Ikkunoiden pesu

,

Ikkunoiden pesu on huolellisuutta vaativa taitolaji. Se ei ole ainoastaan siivoamista, vaan kokonaisvaltaista ikkunoiden huoltoa.

Lähes kaikissa suomalaisissa kodeissa ikkunat pestään keväisin, mutta etenkin merialueiden ja ruuhkaisten liikenneväylien lähellä tämä usein stressiä aiheuttava operaatio tulisi suorittaa useammin. KTN-Kiinteistöpalvelut Oy:n toimitusjohtajan Ilkka Syrjälän mukaan paras ajankohta ikkunanpesuun on hiekoitushiekkojen lakaisun jälkeen. Lue alta Syrjälän kahdeksan vinkkiä, joilla ikkunoiden pesu onnistuu varmasti.

 1. Unohda kalliit aineet ⎯ tiskiaine toimii
  Kaupoissa myydään monenlaisia pesuaineita, joiden ympäristövaikutuksista tai puhdistuskyvyistä ei voi mennä takuuseen. Helpoimmalla pääsee, kun käyttää tavallista tiskiainetta ja riittävää määrää vettä. Tiskiaineen kyky irroittaa nokea ja rasvaa peittoaa alleen monet ikkunanpesunesteet. Teknisten etujensa lisäksi tiskiaine on ikkunanpesuainetta edullisempaa ja riittoisampaa.
 2. Hanki kunnollinen ikkunanpesin ja -kuivain
  Huippu-urheilijat eivät pärjää rikkinäisillä tai tarkoitukseen sopimattomilla
  välineillä. Sama pätee ikkunoiden pesuun. Tavallisesta marketista löytyy kohtuuhintaisia ikkunanpesimiä ja -kuivaimia varsin edullisesti. Etenkin ikkunankuivain on monivuotinen sijoitus. Oikein säilytettynä se kestää vähintään vuosia, ellei jopa vuosikymmeniä. Pidät vain huolen, että ikkunankuivain ei pääse säilytyksessä vääntymään tai likaantumaan.
 3. Muista ikkunankuivaimen oikeaoppinen asento
  Joskus kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa.
 4. Unohda sanomalehdet, käytä mikrokuituliinoja
  Ikkunanpesun vaikein ja stressaavin osa-alue on kuivaus. Wanha kansa käytti sanomalehtiä, mutta 2010-luvulla se on turhaa. Mikrokuituliinat ajavat saman asian ja niillä voi paikata, jos ikkunankuivain jätti raitoja lasiin. Lisäksi mikrokuituliinat ovat edullisempia kuin iltapäivälehdet tai Hesarin kestotilaus. Ikkunanpesu on muutakin kuin lasinpesua. Mikrokuituliinalla saa pyyhittyä ikkunanpuitteet tehokkaasti.
 5. Muista ikkunanpuitteet!
  Ikkunanpesu ei ole vain lasien pyyhkimistä. Ikkunanpuiden huolellinen pyyhkiminen on keskeinen osa huoltotoimia. Puhtaat karmit pitävät lasiosankin puhtaana pidempään. Ikkunapelti kannattaa myös pyyhkiä, mutta muistathan työturvallisuuden. Etenkin korkeissa kerrostaloissa ikkunapeltien huolto kannattaa jättää isännöitsijän murheeksi.
 6. Älä pese suorassa auringonpaisteessa
  Tämä on yksi yleisimmistä virheistä! Kevään ensimmäiset aurinkoiset päivät houkuttelevat pesemään ikkunoita. Syynä on usein se, että talven jäljeltä lasit ovat harmaat ja vasta kirkkaassa valossa ikkunoiden likaisuuden huomaa.Kannattaa kuitenkin malttaa ja odottaa. Etenkin pitkään kestäneen, suorassa auringonpaisteen seurauksena ikkunat voivat olla huomattavan lämpimät. Pesuvesi haihtuu niistä liian nopeasti ja pesujälki jää laikukkaaksi. Jos käy niin onnellisesti, että aurinko porottaa päiväkaupalla, kannattaa ikkunanpesu tehdä aamulla.
 7. Älä lannistu vaikka seuraavana päivänä sataisi.
  Yleensähän siinä käy sitten niin, että aurinko paistaa siihen asti kunnes lasit on pesty. Tyypillistä!
  Sateen takia ei kannata masentua. Puhtaiden ikkunoiden pintaan ei tartu lika alkuunkaan niin nopeasti kuin pesemättömiin laseihin. Tämä on ihan tutkittu juttu!
 8. Suunnalla ei ole väliä
  Aina silloin tällöin ammattilaisiakin tullaan neuvomaan aloittamaan ikkunanpesun
  suunnasta. Todellisuudessa sillä ei ole väliä peseekö ikkunat ensiksi ulkopuolelta vai sisäpuolelta. Tärkeämpää on noudattaa yllä olevia ohjeita ja maalaisjärkeä.