3 syytä satsata työpaikkaliikuntaan

työpaikkaliikunta

KTN:llä on ollut oma kuntosali vuodesta 2015, ja henkilökunta voi osallistua personal trainer Juha Hokkisen ohjaamaan treeniin. Lue jutusta, minkälaisiin hyötyihin työpaikkaliikunta on johtanut.

Työpaikalla vietetään paljon aikaa – noin 1600 tuntia vuodessa. Työhyvinvointi on siis keskeinen osa arkea. Työpaikkaliikunta on loistava tapa lisätä työntekijöiden hyvinvointia, ja se on havaittu myös KTN:llä.

KTN:llä työntekijöitä liikuttaa personal trainer Juha Hokkinen, valmentaja ja Jätkäsaaressa sijaitsevan Kuntostudio 360 -liikunta-alan yrityksen omistaja ja valmennuspäällikkö.

”Olen kouluttanut itseäni liikunnan parissa reilut seitsemän vuotta”, Hokkinen kertoo. ”Viimeisimmät viisi vuotta kuluivat Vierumäellä, jossa opiskelin itseni liikunnanohjaajaksi ja liikuntaneuvojaksi.”

Hokkinen on opiskellut myös personal traineriksi ja tekee yksilö- ja yritysvalmennuksia.

KTN:llä Hokkinen valmentaa KTN:n työntekijöiden pienryhmiä liikkumisen saloihin ja kannustaa terveellisiin elämäntapoihin. Valmennuksella on ollut selkeä yhteys työkyvyn paranemiseen ja sairauspoissaolojen vähentymiseen.

1. Kunto kasvaa ja hyvinvointi lisääntyy

Arjen ja säännöllisen liikuntaharrastuksen yhdistäminen ei ole aina helppoa. Työpaikkaliikunta voi kuitenkin kannustaa liikkumaan niitäkin, jotka eivät syystä tai toisesta muuten juuri urheile. Työporukassa liikkuminen on kannustavaa ja motivoivaa.

Hokkinen kertoo, että treeni suunnitellaan niin, että harjoitteita on helppo soveltaa eritasoisille liikkujille. Niin kaikki saavat treenistä parhaan mahdollisen hyödyn. Painopiste on perusliikkeiden ja -liikemallien harjoittelussa. ”Turha hifistely on jätetty pois. Sopivan tiukkaa tekemistä hyvällä meiningillä!” Hokkinen kuvailee.

Kun harjoittelu on säännöllistä ja monipuolista, kunto kasvaa ja fyysinen toimintakyky kasvaa.

2. Työpaikan ilmapiiri on mukava

KTN:llä liikuntaa voi harrastaa työpaikalla. ”KTN Siivouspalveluiden tiloista löytyy monipuolinen kuntosali, jonka ansiosta työntekijät voivat helposti jäädä vaikkapa työpäivän jälkeen harjoittelemaan joko ohjatusti tai itsenäisesti.”

Työpaikkaliikunta ei kuitenkaan edistä ainoastaan fyysistä hyvinvointia, vaan tunnetusti kohentaa myös henkistä hyvinvointia. Hokkinen muistuttaakin, että yhdessä harjoittelu on myös sosiaalinen tapahtuma. Tutkimusten mukaan työpaikkaliikunta ylläpitää mukavaa työilmapiiriä.

3. Poissaolot vähenevät ja urat pitenevät

Kun fyysinen kunto on hyvä, työssä jaksaa paremmin ja raskaasta työstä palautuminenkin käy nopeammin. Sen lisäksi mukava tunnelma työpaikalla ja mukava työporukka pitävät motivaatiotakin yllä.

Tutkimusten mukaan työpaikkaliikunta vaikuttaa esimerkiksi siten, että työurat pitenevät. Myös poissaolot vähenevät, mikä on huomattu KTN:lläkin. Juha Hokkinen kertoo, että KTN:n toimitusjohtajan Ilkka Syrjälän mukaan säännöllisesti mukana treeneissä käyvien sairaspoissaolot ovat loppuneet kokonaan.

Työpaikkaliikuntaan satsaaminen on myös taloudellisesti kannattavaa yrityksen näkökulmasta. Eurooppalaisten ja Pohjois-Amerikassa tehtyjen tutkimusten perusteella työpaikkaliikuntaan tehty panostus tulee takaisin 1,5–5,5-kertaisena.

 

Lähteet:

  • Työterveyslaitos (www.ttl.fi)
  • Sosiaali- ja terveysministeriön julkaisu MUUTOSTA LIIKKEELLÄ! Valtakunnalliset yhteiset linjaukset terveyttä ja hyvinvointia edistävään liikuntaan 2020