Case-esimerkki: Kerrostalon rappusiivous

Kohteen koko:
4 porrashuonetta, iso saunaosasto, kerhotila ja parkkihalli

Lähtötilanne

Tämä kiinteistösiivoussopimus sai alkunsa, kun isännöitsijä tilasi meiltä hiljattain rakennetun kerrostalon neljän porrashuoneiston rappusiivouksen. Tarjouspyynnöstä kävi ilmi, että taloyhtiön erityispiirteenä on yksi suurehko saunaosasto, jossa on ikkunallinen parveke, päivittäisessä käytössä oleva kerhohuone sekä parkkihalli.

Asiakkaan oman arvion mukaan näin uudessa rakennuksessa rappusiivos tulee tehdä vain kahdesti viikossa, etenkin kun taloyhtiössä asuu ”fiksua ja siistiä porukkaa”. Sovimme kiinteistöstä vastaavan isännöitsijän kanssa, että tulemme mielellämme paikan päälle katsomaan tilannetta ja antamaan oman arviomme kiinteistön siivoustarpeesta ja -profiilista. Samalla pystyisimme tutustumaan pintamateriaaleihin, sillä ne vaikuttavat huomattavan paljon siivoussuunnitelman muotoon.

Oikeastaan jo ensimmäisellä silmäyksellä kävi kuitenkin ilmi, että kaksi siivouskertaa viikossa ei tulisi riittämään näin uuden kiinteistön arvoa ylläpitävään siivoukseen. Päivittäin käytössä olevassa asukastilassa järjestettiin hyvin monipuolista toimintaa askartelu- ja kutomiskerhoista kahvittelutilaisuuksiin. Sauna oli käytössä neljänä päivänä viikossa ja taloyhtiön asukkaat käyttivät saunatiloja ahkerasti.

Lähtötilannetta kuitenkin helpotti merkittävästi se, että keskenään hyvin erilaiset yhteiset tilat oli pinnoitettu asianmukaisesti käyttötarkoitusta vastaten. Uudet pintamateriaalit olivat hyvässä kunnossa ja helpohkoja siivottavia. Rappusiivouksessa tuli kuitenkin huomioida se, että porrashuoneistojen alimmat kerrokset olivat kiveä ja muut kerrostasanteet pur-pinnoitettua linoleumia. Saunaosaston pukuhuoneissa ja kerhotiloissa lattiat olivat sen sijaan parkettia.

Rappusiivous ei rajoittunut ainoastaan lattiapintoihin, vaan porrashuoneistojen suuret lasiseinät sekä lasiovet sisältyivät sopimussiivouksen piiriin.

Siivoustavoitteet

Sopimukseen kirjattiin tavoitteeksi kiinteistön arvoa ylläpitävä siivoustyö, joka edesauttaa asukkaiden viihtyvyyttä. Tavoitteeseen päästään toimimalla mahdollisimman huomaamattomasti ja tehokkaasti silloin, kun se häiritsee taloyhtiön asukkaita vähiten. Kiinteistön arvo säilyy parhaiten silloin, kun porrassiivous, ikkunoiden pesu ja lattian pesu tehdään valmistajien antamia hoito-ohjeita säntillisesti noudattaen. Nykyaikaisten puhdistusaineiden ja -menetelmien käyttö tukee KTN-Kiinteistöpalvelut Oy:n toiminnan perusarvoa ekologista kestävyyttä.

Sopimuksen sisältö

Sopimussiivous pitää sisällään kolme viikottaista siivouskertaa. Rappusiivous ja asiakastilan siistiminen tehdään joka kerta, mutta saunatilat pestään vain kahdesti viikossa. Porraskäytävien lasit ja ovien ikkunat pestään jokaisella siivouskerralla. Lisäksi sovimme, että KTN-Kiinteistöpalvelut Oy pesee taloyhtiön ikkunat ympäri vuoden ja tämä palvelu sisältyy kuukausihintaan.

Taloyhtiön hallitus oli kertonut isännöitsijälle, että yhteinen asukastila ja saunatilat koettiin tärkeiksi asukasviihtyvyyden kannalta. Näin ollen sovimme, että kiinnitämme erityistä huomiota näiden tilojen viihtyvyyden ylläpitoon. Ryhdyimme toimittamaan saunatiloihin pefletit, käsipaperit, saippuat, shampoot ja muut perustarvikkeet (Myös vihdan tai vastan punomisesta on ollut juttua, mutta katsotaan sitä sitten kesällä). Taloyhtiön asukkailla on nyt mukava saunoa, kun tietää että se shampoon unohtaminen ei olekaan ongelma. Hygieeniset ja hyvin varustellut saunatilat suorastaan kutsuvat lauteille rentoutumaan.

Parkkihallin osalta sovittiin siten, että parkkihallin peseminen tehdään kahdesti vuodessa pölyä sitovin menetelmin. Se vähentää hienon hiekan pääsyä porraskäytäviin ja autot pysyvät puhtaampana hallissa. Kokonaisvaltaista parkkihallin siivousta ei ole mielekästä kuitenkaan tehdä useammin, sillä auton siirtämisestä on aina vaivaa asukkaille.

Yhteenveto

Saamamme palautteen mukaan sekä asukastyytyväisyys että kiinteistön siisteys ovat pysyneet korkealla tasolla. Rappusiivous ja porrashuoneistojen sopimussiivous sekä muut kiinteistösiivouspalvelut ovat hyviä esimerkkejä tukipalveluista, jotka ovat välttämättömiä jokaisessa taloyhtiössä. Lue lisää taloyhtiöille ja isännöitsijöille suunnatuista palveluistamme kuten esimerkiksi ikkunanpesusta, lattianpesusta ja pur-pinnoituksista.